Het weer in Uden-Veghel: 25.7 °C Zwaar bewolkt
 

Bezoek Boerdonk

Bezoek ook: Boekel , Venhorst , Uden , Gemert
Regio's: Land van Cuijk , Maas en Waal

Over Boerdonk

Boerdonk is een dorp in de provincie Noord-Brabant, gelegen in de Meierij van Den Bosch. Boerdonk wordt ook wel Boerring genoemd in het dialect. Het is een kerkdorp van de gemeente Veghel en telt bijna 800 inwoners.

Bezienswaardigheden
De neogotische Sint Servatiuskerk van Boerdonk is omstreeks 1874 gebouwd, op de plaats van de vroegere Sint Corneliuskapel. Het uit 1963 stammende orgel is in 2005 in de kerk geplaatst. Daarvoor stond het orgel in het inmiddels gesloten klooster van Zijtaart. De kerk bezit twee zeer oude klokken, een uit 1381 en een uit 1412. Het interieur omvat onder meer een hoogaltaar en enkele beelden uit 1896 uit het atelier van Pierre Cuypers, uit 1896.
In 2008 is een nieuwe Sint Corneliuskapel ingewijd. Dit rechthoekig rietgedekt gebouwtje is een verkleinde replica van de oorspronkelijke kapel. Het gepleisterde gebouwtje bevat enkele heiligenbeelden.

Boerdonk kent ook veel mooie natuur. Vanaf de Sint Corneliuskapel voeren wandelroutes door de velden naar het natuurgebied Het Hurkske. Natuurgebied Het Hurkske is 170 hectare groot en is in eigendom van de gemeente Veghel. Het oorspronkelijk heidegebied omvat naaldbos en gemengd loofbos en een ven, het Rauwven. In een ontginningsenclave bevinden zich twee gemeentehoeven uit de jaren dertig van de 20e eeuw.

Boerdonk