Het weer in Uden-Veghel: 17.3 °C Zwaar bewolkt
 

Bezoek Eerde

Bezoek ook: Boekel , Venhorst , Uden , Gemert
Regio's: Land van Cuijk , Maas en Waal

Over Eerde

Eerde is een dorp in de provincie Noord-Brabant, gelegen in de Meierij van Den Bosch. Eerde wordt in het Veghels dialect ook wel d’Eerd genoemd. Het dorp is een kerkdorp van de gemeente Veghel en telt ongeveer 1400 inwoners. De naam Eerde betekent ‘beploegde grond’. Eerde ligt in het nationaal landschap Het Groene Woud.

Bezienswaardigheden
Eerde heeft een mooi kerkplein met enkele gebouwen eromheen, die erg populair is bij de bewoners en bezoekers. De Sint-Antoniuskerk is een neogotische basiliek, ontworpen door Hendrik Jacobus van Tulder. De kerk werd gebouwd tussen 1871 en 1872. Op het plein voor de kerk bevindt zich een Heilig Hartbeeld uit 1924. Op het Sint-Antoniusplein staat een monument uit 1990, ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de parochie Sint-Antoniusabt.

Geschiedenis
Eerde is in de Middeleeuwen als akkerdorp ontstaan, dichtbij de hoeve Heertveld. Het leengoed Heertveld lag oorspronkelijk in het huidige Veghelse gedeelte van Sint-Oedenrode, maar ze werd aan het einde van de achttiende eeuw door de toenmalige eigenaar opnieuw opgebouwd op het grondgebied van Schijndel om zo gebruik te maken van de gemeentelijke broekgronden van Schijndel. Daarmee kwam een eind aan het eeuwen durende geschil tussen de eigenaren van de hoeve en de gemeente Schijndel.

Eerde