Het weer in Uden-Veghel: 17.3 °C Zwaar bewolkt
 

Bezoek Erp

Bezoek ook: Boekel , Venhorst , Uden , Gemert
Regio's: Land van Cuijk , Maas en Waal

Over Erp

Erp is een plaats in de provincie Noord-Brabant, gelegen in de Meierij van Den Bosch. Erp valt onder de gemeente Veghel en kent 4683 inwoners. Het dorp ligt aan de rivier de Aa.

Geschiedenis
Erp begon als deel van het Sint-Oedenrode, maar werd in de 13de eeuw onderdeel van de Meierij van Den Bosch in Noord-Brabant. Sinds 1300 is Erp officieel een gemeente, hoewel erg verbonden met de plaats Veghel. De dorpen werden zelfs gezamenlijk aangeduid als ‘Veghel en Erp’. Erp vormde de grens van de Meierij van Den Bosch, ondanks de vele discussies over het juiste verloop van de gemeentegrenzen. Erp bleef tot 1994 een zelfstandige gemeente en werd toen heringedeeld bij de gemeente Veghel.

Bezienswaardigheden
De Sint-Servatiuskerk in Erp werd in 1844 gebouwd. Het is een Waterstaatskerk, ontworpen door Arnoldus van Veggel in de neoclassicistische stijl. In 1896 sloeg de bliksem in de spits van de toren, waardoor deze vervangen moest worden. Architect Pierre Cuypers maakte het ontwerp voor een nieuwe spits die in 1897 voltooid werd. Bij de kerk staat ook een Heilig Hartbeeld uit 1936, van Wim Harzing.

De Stoomzuivelfabriek ‘St. Jozef’ stamt uit 1916. Het gebouw is geheel gerestaureerd maar bevat nog steeds de ‘eerste steen’ die duidelijk maakt dat de pastoor toentertijd de belangrijkste autoriteit was.
Erp ligt in het dal van de rivier de Aa. Deze beek werd in het begin van de 20ste eeuw volledig gekanaliseerd, maar vanaf 2010 wil men het juist weer een natuurlijk karakter geven met beplanting. Een belangrijk natuurgebied, Het Hurkske, bevindt zich ten zuidoosten van Erp.

Erp