Het weer in Uden-Veghel: 14.6 °C Zwaar bewolkt
 

Bezoek Huize Padua

Bezoek ook: Boekel , Venhorst , Uden , Gemert
Regio's: Land van Cuijk , Maas en Waal

Over Huize Padua

Huize Padua is een buurtschap in de gemeente Boekel, binnen de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De buurtschap is vernoemd naar de gelijknamige psychiatrische instelling die tegenwoordig tot de GGZ Oost-Brabant behoort en onderdak biedt aan ruim 500 personen.

Geschiedenis
De geschiedenis Huize Padua gaat terug tot het eind van de 17de eeuw, waar de Broeders Penitenten de beginselen legden voor het Huize Padua, een psychiatrische instelling. Daarnaast hield de gemeenschap zich bezig met onderwijs, kosteren, hosties bakken, kaarsen maken, brouwen en land- en tuinbouw. In 1742 werd Huize Padua gesticht maar pas in 1826 begon de institutie met krankzinnigenzorg. Huize Padua groeide uit tot het eerste instituut voor behandeling van psychiatrische patienten in Nederland en er werden van hier uit nog zes andere instituten gesticht.

Bezienswaardigheden
Het hoofdgebouw van de inrichting stamt uit 1923 en heeft een monumentale ingang met daarboven een beeld van Antonius van Padua. Hiernaast bevindt zich de kapel, die tegenwoordig als woning in gebruik is. Achter deze gebouwen ligt een groot wandelpark met een aantal monumentale bomen. Dit park gaat over in een wandelbos.
Het museum De Kluis bevindt zich in een ouder gebouw ten zuiden van het hoofdgebouw. De tentoonstelling geeft de geschiedenis weer van de Broeders Penitenten, de psychiatrie in Nederland en in het bijzonder van Huize Padua.

Huize Padua