Het weer in Uden-Veghel: 14.4 °C Zwaar bewolkt
 

Bezoek Keldonk

Bezoek ook: Boekel , Venhorst , Uden , Gemert
Regio's: Land van Cuijk , Maas en Waal

Over Keldonk

Keldonk is een dorp in de provincie Noord-Brabant, gelegen in de Meierij van Den Bosch. Keldonk behoorde vanouds tot de gemeente Erp en is sinds 1992 een kerkdorp van de gemeente Veghel. Het dorp telt ruim 1.000 inwoners.

Geschiedenis
De oudste vermelding van Keldonk is onder de naam Keeldonck. ‘Keel’ verwijst naar drassige weilanden en ‘donk’ is een zandopduiking. Keldonk is ontstaan op een dekzandrug in het dal van de Aa. Vanaf 1300 werd de naam Keldonk bekend.

Van oudsher maakte Keldonk eel uit van de parochie en gemeente Erp, wat echter drie kwartier rijden van Keldonk af lag. Toen Keldonk groeide, groeide ook de wens om een zelfstandige parochie te stichten. In 1912 werd deze wens werkelijkheid.
Bezienswaardigheden
De Antonius van Paduakerk stamt uit 1912. Deze werd deels gefinancierd door de Kerkbouw-stichting van Joannes Petrus Grewen. Het is een sobere bakstenen basiliek met een toren van architect Jos Margry.
Het beeldje ‘De Kanaalwerker’ die in het centrum staat, memoreert de aanleg van de Zuid-Willemsvaart.
Keldonk is gelegen in het dal van de Aa en ligt ook niet ver van de Zuid-Willemsvaart. De gebieden De Roost en De Bulten liggen aan weerszijden van de weg tussen Keldonk en Erp.

Keldonk