Het weer in Uden-Veghel: 25.9 °C Zwaar bewolkt
 

Bezoek Landerd

Bezoek ook: Boekel , Venhorst , Uden , Gemert
Regio's: Land van Cuijk , Maas en Waal

Over Landerd

Landerd is een gemeente in de provincie Noord-Brabant, gelegen in de Peelrand. De gemeente telt ruim 15.000 inwoners en heeft een oppervlakte van ruim 70 km2. Deze gemeente is na een gemeentelijke samenvoeging van Schaijk en Zeeland ontstaan op 1 januari 1994.

Geschiedenis
De naam van de gemeente heeft veel raakvlakken met het verleden. De naam Landerd wijst op een landweer of verdedigingslinie. Tijdens de verovering van Grave in 1674 zijn in deze omgeving verschillende vestingwerken aangelegd. De Landerd was een strategisch gelegen wal, voorzien van een gracht of sloot, midden in een gebied met vennen en moerassen.

Natuur
Landerd is een groene gemeente. Met 7100 ha buitengebied, waarvan meer dan de helft is aangewezen als ecologische hoofdstructuur. Natuurgebied de Maashorst, Herperduin, Reekse Bossen en Trentse Bossen vormen samen met de natuurlijke verbindingszones een groot aaneengesloten natuurgebied. Het landschap is afwisselend van open naar bebost, van heide naar zandverstuiving. De gebieden zijn allemaal openbaar toegankelijk en met diverse wandel-, fiets- en ruiterpaden te bezoeken.

Landerd