Het weer in Uden-Veghel: 4.1 °C Zwaar bewolkt
 

Bezoek Nistelrode

Bezoek ook: Boekel , Venhorst , Uden , Gemert
Regio's: Land van Cuijk , Maas en Waal

Over Nistelrode

Nistelrode is een dorp in de gemeente Bernheze, binnen de provincie Noord-Brabant. Het dorp ligt in de Peelrand. Nistelrode was eerst een zelfstandige gemeente maar de gemeenten Heeswijk-Dinther, Heesch en Nistelrode werden in 1994 samengevoegd tot de gemeente Bernheze. Het dorp telt ruim 6000 inwoners.

Geschiedenis
De naam Nistelrode kwam het eerst voor in 1291, maar dan in de vorm van ‘Nysterle’. De schrijfwijze van tegenwoordig werd vanaf de 15de eeuw populair.
Een opgraving van 2004 bewees dat het grondgebied van Nistelrode al lange tijd bewoond werd. Er werd een verzameling van bronzen voorwerpen opgegraven, die uit de Romeins tijd stamden. Dit was de grootste vondst van brons uit de Romeinse tijd die ooit in Nederland is gevonden.

In 1648 werd Nistelrode onderdeel van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, waar het dorp weinig tot geen mogelijkheden had om tot economische groei te komen. Pas in 1795, toen de Fransen opnieuw binnenvielen, kreeg Nistelrode haar vrijheden terug en werd volwaardig onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Korte tijd later werd het een zelfstandige gemeente.

Nistelrode