Het weer in Uden-Veghel: 3.9 °C Zwaar bewolkt
 

Bezoek Reek

Bezoek ook: Boekel , Venhorst , Uden , Gemert
Regio's: Land van Cuijk , Maas en Waal

Over Reek

Reek is een dorp en voormalige gemeente in het noorden van de Nederlandse provincie Noord-Brabant tussen Schaijk en Grave, in de gemeente Landerd. De naam ‘Reek’ komt van ‘reke’ dat lange rije betekent. Dit is vanwege de langgerekte vorm van de vroegere nederzetting. Reek telt 1680 inwoners, verdeeld over 10,38 km2.

Geschiedenis
Reek is ontstaan in de Middeleeuwen, toen het tot het Land van Herpen behoorde. In 1356 werd de naam Reek voor het eerst vermeld in een oorkonde als buurtschap ‘De Reke’. Het dorp viel onder de parochie Velp, maar werd in de 17de eeuw een zelfstandige parochie. In 1800 werd Reek een zelfstandige gemeente, met de dorpen Driehuis, Duifhuis, Straat en Hoefkens. Het aantal inwoners groeide hierdoor van 700 naar 1000 personen.

Reek is in de geschiedenis bekend als dappere strijders, nadat de Reekse bevolking zich bijzonder dapper had gedragen in 1814, toen de Franse bezetting ten einde liep. De Rekenaren stonden in de voorste linies om het dorp Grave te beschermen van de aanvallende Fransen. Op 15 januari van dit jaar staken ze als eersten, in het zicht van de vijand, de vlag op en deden ze alsof de gemeente met militaire macht was bezet.

Omdat Reek zo weinig inwoners had werden in de 19de eeuw meerdere pogingen gedaan om de gemeente op te heffen. Dit gebeurde uiteindelijk ook in 1942, onder de Duitse bezetting. Reek kwam bij de gemeente Schaijk te horen, maar deze werd in 1944 ook opgeheven en gefuseerd met de gemeente Landerd.

Reek