Het weer in Uden-Veghel: 14.6 °C Zwaar bewolkt
 

Bezoek Schijndel

Bezoek ook: Boekel , Venhorst , Uden , Gemert
Regio's: Land van Cuijk , Maas en Waal

Over Schijndel

Schijndel is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De naam Schijndel wordt voor het eerst genoemd in 1299: Skinle. De naam zou gebaseerd zijn op de woorden schijn (spook) en loo (bos): spookbos.

Geschiedenis
In de vroege Middeleeuwen begon Schijndel als een deel van het Graafschap Rode (Sint-Oedenrode). In de 13de eeuw werd het graafschap Rode aan de hertog van Brabant verkocht, dus behoorde Schijndel tot Brabant. Sinds 1309 is Schijndel officieel een gemeente. Hierna wordt de heerlijkheid Schijndel meerdere keren verkocht aan vruchtgebruikers. In de 16de eeuw heeft de plaats te lijden onder de Gelderse Oorlogen, waarna het in 1512 door Gelderse troepen wordt afgebrand. In 1648 wordt Schijndel onderdeel van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Later in 1795, wordt de Meierij en dus ook Schijndel volwaardig onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden.

Bezienswaardigheden
Schijndel is een langgerekt dorp met het centrum ongeveer halverwege, rondom de Sint-Servatiuskerk. Het dorp kent onder andere de volgende bezienswaardigheden.
De Brouwerij van Sint-Servattumus is een brouwerij uit 1996 en werd vernoemd naar de patroonheilige van Schijndel; Sint-Servatius. De brouwerij is te bezichtigen.
Windmolens Aan de Pegstukken en Catharina. Aan de Pegstukken is een korenmolen die stamt uit 1845 en is in 1984 geheel gerestaureerd. Catharina is een beltmolen uit 1837.
Het monument voor Jan van Amstel bestaat uit hardstenen platen met onder andere lofdichten van tijdgenoten van de zeeheld Jan van Amstel. De zuil werd opgericht in 1896 en is hersteld en verplaatst in 1969.

Schijndel