Het weer in Uden-Veghel: 14.6 °C Zwaar bewolkt
 

Bezoek Uden

Bezoek ook: Boekel , Venhorst , Uden , Gemert
Regio's: Land van Cuijk , Maas en Waal

Over Uden

Uden is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente Uden in de provincie Noord-Brabant, gelegen aan de Peelrand. Uden telt ruim 35.000 inwoners en staat daarmee op de 12de plaats van Noord-Brabant naar inwonertal. In 2007 won Uden de titel van Groenste Stad Van Nederland. In 2008 kon de stad zichzelf zelfs Groenste Stad Van Europa noemen.
Geschiedenis
Uden was aanvankelijk een agrarische gemeenschap en had van vroeger uit een centrumfunctie binnen het Land van Herpen en later Land van Ravenstein. De oude Sint-Petruskerk uit de 13de eeuw was vroeger het godsdienstige centrum voor Uden, Volkel, Boekel en Zeeland. Rond het marktveld ontwikkelde zich een kleinschalig economisch centrum dat een vestigingsplaats vormde voor kleine ondernemers en ambachtslieden. Deze kleinschaligheid was typerend voor het oude Uden.
Eind 19de eeuw kwam de eerste industrie in Uden van de grond. Tot kort na de Tweede Wereldoorlog nam de industriƫle ontwikkeling in Uden geen grote vlucht. In het kader van de regionale industrialisatie werd Uden in 1952 door het Rijk aangewezen als kern. Er kwam een nieuw industrieterrein en bedrijven vestigden zich snel.
Het Udens centrum vormt binnen de regio Uden Veghel de belangrijkste publiekstrekker op het gebied van winkelen en uitgaan. De centrumontwikkeling heeft met name in de laatste decennia van de 20ste eeuw een grote vlucht genomen.

Uden

Meer informatie over Uden vind je op Bezoek Uden.nl

Voor meer informatie over bedrijven in Uden, horeca & toerisme Uden, evenementen in Uden, nieuws uit Uden, verenigingen in Uden, foto's en video's uit Uden, en meer ga je naar www.bezoekuden.nl » Ga naar www.bezoekuden.nl