Het weer in Uden-Veghel: 24.9 °C Zwaar bewolkt
 

Bezoek Veghel

Bezoek ook: Boekel , Venhorst , Uden , Gemert
Regio's: Land van Cuijk , Maas en Waal

Over Veghel

Veghel is een plaats in de provincie Noord-Brabant en de hoofdplaats binnen de gelijknamige gemeente Veghel. De plaats telt 31.000 inwoners en de gemeente bijna 38.000. De naam Veghel werd al in 1225 voor het eerst genoemd: Vehchele. Vanaf de 19de eeuw werd Veghel de Parel van de Meierij genoemd, in verband met de belangrijke functie van Veghel in de Brabantse Midden-Meierij.

Geschiedenis
De plaats Veghel is ontstaan in de vroege Middeleeuwen. Vanaf 1231 behoorde Veghel tot het Hertogdom Brabant, als onderdeel van de Meierij van ‘s-Hertogenbosch in het Kwartier van Peelland. De meeste gegevens van Veghel dateren uit deze periode. Sinds 1648 is de plaats onderdeel van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In de periode hierna wordt Veghel op de kaart aangegeven als een ‘ville’. Veghel verandert steeds meer in een vooraanstaand industriestadje, met een eigen gasfabriek en kamer van koophandel.

Evenementen
Veghel kent drukbezochte en jaarlijks terugkerende evenementen. Hieronder een kleine selectie.
De afgelopen jaren is Veghel op de kaart gezet als jazz-plaats, dankzij Stichting Jazz Veghel en Stichting Jazz in Foodtown. Het hele jaar door vinden er jazz-evenementen plaats, zoals ‘Jazz in Foodtown’ en ‘Jazz in Kerk en Kroeg’.
Het festival ‘Fabriek Magnifique’ wordt elke twee jaar georganiseerd door Voedingsstad Veghel. De provincie Noord-Brabant heeft het evenement zelfs uitgeroepen tot de één van de belangrijkste festivals in de provincie. Het festival kent meerdere terreinen in het oude centrum waar men kan genieten van kunst, straattheater, openluchtfilm, muziek, literatuur en eten. Het evenement duurt drie dagen en trekt meer dan duizend deelnemers.
Daarnaast wordt ook Veghel Nightlive elke twee jaar georganiseerd op het Stadhuisplein. Hierbij geven lokale en nationale artiesten een muzikaal optreden aan de vele bezoekers.
Tot slot natuurlijk het geweldige carnaval in februari. Veghel verandert in het Kuussegat en kent als hoogtepunt het jaarlijkse Vudel feest, georganiseerd door Veghel en Uden samen.

Veghel