Het weer in Uden-Veghel: 25.9 °C Zwaar bewolkt
 

Bezoek Volkel

Bezoek ook: Boekel , Venhorst , Uden , Gemert
Regio's: Land van Cuijk , Maas en Waal

Over Volkel

Volkel is een kerkdorp in de gemeente Uden, binnen de provincie Noord-Brabant, gelegen in de Peelrand. Het dorp heeft 3614 inwoners en is vooral bekend om de gelijknamige militaire vliegbasis van de Koninklijke Luchtmacht.

Vliegbasis Volkel
In 1040, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, begonnen de Duitsers met de aanleg van een vliegveld bij Odiliapeel. Het werd een plaats waar de jachtvliegtuigen van de toenmalige bezetter gestationeerd werden. De plek was opzettelijk en strategisch gekozen: ten zuiden van de grote rivieren, waar de geallieerde bommenwerpers lang vlogen als zij ‘s nachts overkwamen als leidraad.

In 1949 kreeg de baan een ander doel. Het terrein werd ingericht voor de basisopleiding en de onderofficiersopleiding van het Korps Mariniers, en ook nam de Marine Luchtvaartdienst de baan in gebruik voor landings- en startoefeningen.
In 1950 werd de Luchtbasis Volkel overgedragen aan de Koninklijke Luchtmacht. De luchtbasis werd bekend in de jaren 1980 vanwege regelmatige anti-kernwapendemonstraties, die op het Amerikaanse deel van de vliegbasis zouden zijn opgeslagen.

Volkel