Het weer in Uden-Veghel: 18.3 °C Zwaar bewolkt
 

Bezoek Zeeland

Bezoek ook: Boekel , Venhorst , Uden , Gemert
Regio's: Land van Cuijk , Maas en Waal

Over Zeeland

Zeeland is een dorp in de gemeente Landerd binnen de provincie Noord-Brabant, gelegen in de Peelrand. Het is een bedevaartsoord van de heilige Cornelius, die vooral wordt vereerd in de plaatselijke parochiekerk van de heilige Jacobus de Meerdere. Het dorp heeft ruim 6000 inwoners.

Geschiedenis
In de 13de eeuw maakte Zeeland uit van de heerlijkheid Uden. In 1324 ging de heerlijkheid Uden behoren tot het Land van Ravenstein. In 1806 werd Zeeland deel van het Koninkrijk Holland, waarbij Zeeland een zelfstandige gemeente werd tot het jaar 1994. Daarna werd de gemeente Zeeland samengevoegd met de gemeente Schaijk, tot de nieuwe gemeente Landerd.

In 1925 kwam in de namiddag een cycloon vanuit Uden in Zeeland aan de grond en liet hierbij een spoor van vernieling achter. Tijdens de storm is door de cycloon in het buurtschap Oventje een elektriciteitspaal compleet om zijn as gedraaid. Deze paal is nu nog als monument te bezichtigen.

In 1953 was Zeeland de basis van de proefmobilisatie van het Derde Divisie Geniebataljon. De mobilisatie duurde vier weken.

Zeeland