Het weer in Uden-Veghel: 14.6 °C Zwaar bewolkt
 

Geschiedenis Uden-Veghel

Bezoek ook: Boekel , Venhorst , Uden , Gemert
Regio's: Land van Cuijk , Maas en Waal

Informatie Uden-Veghel

Uden-Veghel is een regio in de provincie Noord-Brabant die in 2002 is ontstaan in het oosten van de provincie. Uden-Veghel is een deel van het streekplan ‘Noord-Brabant 2002’, waarin de ruimtelijke ontwikkeling van de regio tot 2015 is vastgesteld. De regio Uden-Veghel is 446,69 km2 groot en omvat zeven gemeenten: Bernheze, Boekel, Landerd, Schijndel, Sint-Oedenrode, Uden en Veghel. De regio telt bijna 175.000 inwoners.
De steden Uden en Veghel zijn de voornaamste kernen binnen de regio, in verband met hun goede voorzieningen en aantal inwoners. De andere dorpen zijn grotendeels afhankelijk van de kernen.

Vorming van de regio
Vanaf 1967 brak een tijd aan dat binnen de Oost-Brabantse gemeenten steeds meer gezocht wordt naar samenwerkingsverbanden om tot een sterkere regionale positie te komen. Veghel en Uden trekken hierbij al snel naar elkaar toe en bevorderen een gezamenlijke gemeente. Uiteindelijk bieden vijf gemeenten zich bij de provincie aan om een regio te worden: Uden, Veghel, Boekel, Erp en Zeeland. Hiermee wordt de aanzet tot De Kleine Vijf gegeven. De Kleine Vijf werken vanaf de jaren 70 aan het opstellen van een regionaal ontwikkelingsplan en dragen in de komende jaren eensgezind hun stem uit binnen de provincie Noord-Brabant. In de loop der tijd heeft de samenwerking van De Kleine Vijf zich uitgebreid tot de gemeenten Schijndel, Heeswijk-Dinther, Sint-Oedenrode en Nistelrode. Het als eenheid naar buiten treden van De Kleine Vijf stopte in 1989 bij het ontstaan van een streekgewest Brabant-Noordoost.

Later begint de samenwerking van Uden en Veghel steeds meer een knipperlichtrelatie te worden, wat een goede daadkrachtige samenwerking in de weg staat. De beslissing ontstaat om Uden en Veghel geheel te fuseren. In 2013 kiest Veghel echter voor een fusie met Schijndel en Sint-Oedenrode. Uden trekt zich, bij gebrek aan fusiepartners, terug uit het proces van de herindeling.